Umetna intelegenca ocenjevalcem pomaga povsod

Hrvaška družba Libusoft Cicom je tudi letos v sodelovanju z Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pripravila strokovni seminar o vrednotenju nepremičnin.

Seminarja v Zagrebu se je udeležila tudi ustanoviteljica Arvia Ajda Kaluža. Arvio širi svoje poslovanje tudi na Hrvaško, zato je bil seminar odlična priložnost za spoznavanje njihove ocenjevalske stroke in izzivov.

»Če primerjam s Slovenijo, imajo hrvaški ocenjevalci nepremičnin po zakonu veliko bolj natančne smernice in podatke, ki jih morajo uporabiti pri cenitvi. To je tudi največja razlika med državama,« je svoje vtise strnila Ajda Kaluž. “To je bila ena najbolj zanimivih konferenc, na katerih sem bila v zadnjem času.”

Pomoč umetne intelegence

Branimir Majčica, pomočnik vodje službe za vrednotenje nepremičnin in evidenco premoženja mesta Zagreb, je spregovoril o potencialu umetne inteligence (UI) pri obdelavi podatkov o transakcijah z nepremičninami. Njegovo predavanje lahko strnimo v naslednje točke:

▶ Umetno inteligenco je mogoče uporabiti na skoraj vseh področjih vrednotenja nepremičnin.

▶ Za razvoj (usposabljanje, modeliranje, testiranje) UI so ključni digitalizirani podatki – od formata datoteke PDF naprej.

▶ UI omogoča boljši vpogled v povezanost podatkov za vrednotenje nepremičnin (cenah, ocenjenih vrednosti…).

▶ UI lahko drastično zmanjša potrebo po ročni obdelavi podatkov (predvsem pri zajemu in urejanju podatkov).

▶ Glavna težava UI je omejena preglednost njenega delovanja (črna škatla), s čimer se poraja dvom, koliko ji lahko dejansko zaupamo?

Portal eNekretnine

O novostih hrvaškega portala za nepremičninske evidence eNekretnine in o njegovem nadaljnjem razvoju je spregovoril Mladen Dubraja z Ministrstva za prostor, graditev in državno premoženje. eNekretnine imajo danes več kot 2,8 milijona zabeleženih transakcij z nepremičninami in okoli 2.800 registriranih uporabnikov.

Preberite tudi:

O čem pa se je govorilo na Arvio konferenci 2024

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp