Število poslov ne upada več

Najnovejše cene nepremičnin

Preliminarni podatki kažejo, da se je upadanje števila poslov na slovenskem nepremičninskem trgu ustavilo. V lanskem zadnjem četrtletju utegne biti celo nekaj več poslov kot v četrtletju pred tem.

Bolj presenetljivo je dogajanje s cenami stanovanj, saj te kljub visoki ravni in upadanju v številnih evropskih državah, še vedno rahlo rastejo. Če bi upoštevali inflacijo, bi se sicer tudi krivulja cen precej zravnala.

Vse mirno

Celotna slika slovenskega nepremičninskega trga se zdaj ne spreminja veliko. Kot kaže, se tudi v prihodnjih mesecih ne bo.

Na strani povpraševanja je še vedno dovolj prostih denarnih sredstev, ki iščejo cilj v nepremičninah, zlasti v novogradnjah. Glede na to, kako malo luči zvečer gori v teh novih stavbah, je veliko stanovanj naložbenih. Z letošnjo rastjo kripto trga se bo prodalo še kakšno novo stanovanje več.

Hkrati tudi ni gospodarske krize, plače rastejo, večjih odpuščanj zaposlenih ni, krediti se odplačujejo, s čimer smo daleč od razlogov za morebitne nujne prodaje nepremičnin.

Na strani povpraševanja so pesimisti, ki pričakujejo gospodarsko krizo in podobno ohlajanje cen nepremičnin, kot denimo v Avstriji, Nemčiji in še kje. Ciklično gledano so cene visoke. To so dejavniki, ki so ustavili strmo rast iz zadnjega obdobja.

Naložba v stanovanje v mestu je bolj varna

Analiza Arvia kaže, da je število poslov s stanovanji bolj upadlo v preostalih delih Slovenije kot v Ljubljani. To je pričakovano, saj ko se nepremičninski trg umirja, je stanovanje lažje prodati v Ljubljani kot pa v manjših mestih s plitkejšim trgom oziroma manjšim številom transakcij.

Boljša likvidnost je tudi eden od razlogov, da investitorji najraje kupujejo v Ljubljani, če razlika v ceni (donosu) le ni pretirana v primerjavi z drugimi kraji.

Podrobnejši vpogled v stanje slovenskega nepremičninskega trga lahko dobite v naši aplikaciji AMAS.

Kaj za vas lahko naredi ARVIO AMAS?

👉 indentificira najbolj primerljive prodaje in oglase

👉 avtomatsko izračuna statistike trga in pripravi tabelo prilagoditev

👉 pridobi podatke o izdanih in uporabnih dovoljenjih

👉 avtomatsko pridobi in analizira zemljiškoknjižni izpisek in pravna dejstva

👉 preko grafičnega vmesnika vam hitro pomaga določiti dostop do javne cene.

👉 z uporabo Arvio modela energetske učinkovitosti oceni energetski razred in pridobi podatke o energetski izkaznici

👉 avtomatsko izpolni xls obrazce za banke ter vam tako prihrani čas.

Preberite tudi:

Ocenite vrednost vaše nepremičnine

Arvio nepremičninska konferenca

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp