Kaj je bilo na Arvio konferenci 2024

Razmere na slovenskem nepremičninskem trgu zdaj niso nič drugačne, kot so bile leto ali dve nazaj, je na Arvio konferenci 2024 v Ljubljani, povedala Vanja Jeraj iz Gorenjske banke.

Nepremičninski projekti se namreč izvajajo in prodajajo v skladu s pričakovanji investitorjev. Banka ima zelo podroben in ažuren vpogled v dogajanje na trgu, saj je dnevno obveščena o sklenjenih prodajah nepremičnin. Gorenjska banka trenutno financira okoli 25 nepremičninskih projektov po vsej Sloveniji. Po besedah Jerajeve od leta 2018 samo dve novogradnji stanovanj, pri katerih so bili udeleženi, nista bili prodani pred koncem gradnje.

Zakaj cene zanihajo

Razloge za občasne manjše nihaje povprečnih cen stanovanj navzdol Vanja Jeraj pripisuje pridobivanju podatkov. V primerih, ko kupci prevzamejo večje število novih stanovanj, ki so bila dejansko prodana pred letom in pol, se to lahko odrazi na povprečnih cenah. V bistvu gre za stare, nižje prodajne cene.

Povpraševanje po novogradnjah je zdaj celo nekaj večje, kot je bilo pred tremi ali štirimi meseci, ocenjuje Zoran Veleski iz Mreže nepremičnin. Za prihodnji dve leti napoveduje, da bo nepremičninski trg zelo perspektiven in ne pričakuje kakšnega znižanja cen. »To kar se zdaj gradi, oziroma se začenja, se bo normalno prodalo po zastavljenih cenah. Morda je zdaj težje prodati kakšno nepremičnino po 8.000 evrov za kvadratni meter, ki je na premalo luksuzni lokaciji, neke širše zaloge stanovanj na trgu pa ni.«

Poceni stanovanj

Ali je možno, da podjetnik Ivo Boscarol v ljubljanskem BTC zgradi stanovanja za ceno 3.000 evrov za kvadratni meter? S to svojo drzno napovedjo je namreč Ivo Boscarol v strokovni nepremičninski javnosti dvignil ne malo prahu.

Kot kaže se prah še vedno ni polegel. Vprašanju se namreč niso mogli izogniti niti na okrogli mizi Arvio konference. Na njej je sodeloval tudi Gregor Rožman iz družbe Ržišnik Perc, ki meni, da je to izvedljivo, vendar pa glavni motiv takšnega projekta ne more biti dobiček. Treba je vedeti, da ne gre za nadstandardna stanovanja. Predvidena so zelo funkcionalna stanovanja (tlorisi), nekatera bodo tudi brez običajne kuhinje, saj bo le kuhinjska niša.

Koliko časa boste rabili za prodajo stanovanja ali hiše?

Podatke o oglaševanju nepremičnin, ki jih Arvio sistematično spremlja od leta 2018, je na konferenci predstavila Ajda Kaluža. Ti kažejo, da je mediana za stanovanja 21 dni in se z leti ni veliko spreminjala.

Večja nihanja so pri hišah, ki se prodajajo več kot trikrat dlje, saj mediana znaša 67 dni.

Kakšen popust lahko pričakujete na nepremičninski dražbi

Ustanoviteljica Arvia Ajda Kaluža je analizirala podatke o cenah, ki so jih na dražbah v minulih letih dosegla stanovanja in hiše. Na takšnih dražbah kupci namreč pričakujejo, da bodo do nepremičnine prišli ceneje oziroma diskontom. In kaj se je izkazalo?

“Večji diskont se realizira pri tipih nepremičninin, ki imajo tudi sicer daljši čas prodaje na prostem trgu.”

Pri hišah so torej diskonti precej višji kot pri stanovanjih in privlačnejši za udeležence dražb. Podatki pa tudi pokažejo, da so bile v najbolj evforičnih obdobij cene na dražbah celo višje od izklicnih vrednosti.

Preberite tudi:

Dobivamo sodoben nepremičninski portal

Ocenite vrednost vaše nepremičnine

Platforma za predikcijo energetske učinkovitosti

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp