Kako pri nepremičnini postaviti optimalno oglaševano ceno?

Kakšno ceno nepremičnine postaviti v oglasu za prodajo nepremičnine, da ne boste odgnali najboljših kupcev.

Najpogostejše vprašanje prodajalcev nepremičnin je, koliko je vredna njihova nepremičnina. Takoj zatem sledi dilema, pri kateri oglaševani ceni naj začnejo prodajati.

Začetna oglaševana cena nepremičnine je resnično pomembna, saj lahko pritegne ali odbije kupce, ki že nekaj časa čakajo na priložnost za nakup nepremičnine. To so zelo resni kupci in jih je škoda izgubiti. Na žalost prodajalcev zelo dobro poznajo razmere na trgu in jih je težko prepričevati z nerealno visoko ceno. Pogosto pa se na oglas niti ne odzovejo.

Določanje oglaševane cene

V manjših krajih je zaradi manjšega števila podatkov o sklenjenih poslih in števila oglasov to nekoliko težje storiti, v Ljubljani pa je to precej lažje. Oglasov za stanovanja je veliko, ravno tako poslov, in je analitično možno »zadeti« kar pravo ceno.

Seveda pa si morate zagotoviti podatke o trgu o nepremičnin. Eden od produktov Arvia je tudi hitra analiza oziroma ocenitev vrednosti nepremičnine, ki je pri stanovanjskih nepremičninah dobro izhodišče za začetek prodaje.

Razmerje med oglaševanimi in dejanskimi cenami

Grafi kažejo razmerja med oglaševanimi cenami in dejansko sklenjenimi posli v evrih/m2.

V Ljubljani se to razmerje ne spreminja veliko in če ni kakšnih prelomnih razmer na trgu, so oglaševanje cene okoli deset odstotkov višje od doseženih v prodaji.

Zanimiva slika je v Kranju, kjer so cene sklenjenih poslov večkrat presegale oglaševane cene. Prodajalce je očitno presenetilo veliko povpraševanje, kar nenazadnje potrjuje tudi v zadnjih letih nadpovprečna rast cen stanovanj v Kranju v primerjavi z drugimi mesti v Sloveniji. Za Kranj je seveda precej manj podatkov kot za Ljubljano, zato je tudi težje oceniti razmere na trgu.

V pričakovanju novih podatkov

Zanimivo je zdaj tudi v obalnih mestih, kjer je videti, da oglaševane cene izgubljajo stik z realnimi cenami. Med njimi se namreč nakazuje odpiranje škarij. Ali gredo pričakovanja prodajalcev in kupcev resnično tako vsaka k sebi in se nepremičninski trg ohlaja, bo sicer treba počakati še na kakšne nove četrtletne podatke.

Najdražje stanovanje

Na naslovni fotografiji članka je ljubljanska soseska Koseze, v kateri je bilo po do sedaj evidentiranih podatkih v prvem polletju leta 2022 prodano najdražje stanovanje v Sloveniji. Najvišjo relativno ceno prek 8.300 €/m2 je doseglo leta 2008 zgrajeno stanovanje z uporabno površino 210 kvadratnih metrov in 160 kvadratnih metrov veliko teraso. To stanovanje je bilo po podatkih Geodetske uprave RS tudi absolutno najdražje, saj je kupec zanj skupaj s štirimi parkirnimi prostori odštel 1,8 milijona evrov.

Preberite tudi:

Nepremičninski trg se je začel ohlajati

Energetska učinkovitost z modelom Arvio EE

Ali sledi zlom slovenskega stanovanjskega trga?

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp