Nepremičninski trg se je začel ohlajati

Kakšne so razmere na nepremičninskem trgu v Sloveniji, ali je sedemletna rast cen stanovanj končana?

Povprečna cena stanovanja v Ljubljani  je v drugem letošnjem četrtletju padla za 100 evrov na kvadratni meter

Promet in vrednost transakcij s stanovanjskimi nepremičninami v Sloveniji sta v drugem letošnjem četrtletju upadla, ponudba se zmanjšuje in tudi oglaševane cene so se začele umirjati,” je na webinarju Partners in dime nepremičninske družbe Equinox povedala ustanoviteljica in CEO družbe Arvio Ajda Mrzel Kaluža.

Kaj kažejo podatki

V drugem trimesečju se je glede na prvo število transakcij na ravni države zmanjšalo za približno 15 odstotkov, v Ljubljani za približno 13 odstotkov, padati je začela vrednost transakcij in padati so začele tudi cene. Glede na prvi kvartal je v Ljubljani zaznati padec povprečne cene v povprečju za 100 evrov na kvadratni meter.

“Mislim, da že vidimo zelo jasen signal, da je trg začel stagnirati,” meni Ajda Mrzel Kaluža.

Kot kaže je bil tokratni vrh cen nepremičnin dosežen v začetku leta 2022, s čimer se je končala sedemletna rast. Zanimivo, da so ravno toliko časa pred tem padale, in sicer od finančne krize leta 2008 do 2015.

Znižanje števila transakcij je po njenih besedah kar dober kazalnik tega, kaj se bo zgodilo s cenami. Je pa mogoče, da se bo pojavilo stanje, kot je bil primer v zadnji finančni in gospodarski krizi, ko prometa ne bo, cene bodo pa stagnirale, saj bodo prodajalci čakali na ugodnejši čas za prodajo, je z webinarja poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cene nepremičnin ne gredo le gor

Mrzel Kaluža ocenjuje, da se je sentiment ljudi, številni so drveli v investicije v stanovanjske nepremičnine, ker da so “strašno varna naložba, ki ne more pasti”, obrnil: “Če so lani pričakovali, da bo šlo vse le še gor, letos ni več tako.”

Če si decembra ali pa novembra lani imel oglas za 100.000 evrov in si na koncu lahko dobil tudi 105.000 evrov, zdaj ne bo več tako.

Naredile so se škarje med oglaševanimi in dejansko doseženimi cenami sklenjenih poslov v bazi ETN (GURS). Imeli smo tudi zanimivo obdobje, ko so prodajalci dobili višjo kupnino, kot so sprva pričakovali. Pri nas se v procesu prodaje ceno običajno znižuje, medtem ko se v številnih drugih državah cena viša z zbiranjem ponudb, še posebej, če je trg na strani prodajalcev. Cene so v evrih/m2.

Razlogov za rast ni

Neposrednega odgovora na vprašanje, ali se je v Sloveniji napihnil nepremičninski balon, ki lahko poči, Mrzel Kaluža ni mogla podati, po njeni oceni pa ni razlogov, da bi cene še rasle. Videti je določene obrate, pravi, ne pričakuje pa, da bodo cene močno padle, kot bi lahko sklepali glede na razmerje med cenami in plačami, tudi zaradi posebnega statusa, ki ga imajo nepremičnine za Slovence.

Ponudba stanovanj vztrajno upada, kot kaže pa se ji bo pridružilo tudi manjše povpraševanje.

Dražja posojila bodo zmanjšala povpraševanje

Izvršni direktor družbe Equinox Nepremičnine, ki je tudi organizirala webinar, Matej Rigelnika je povedal, da se je z naraščajočo inflacijo in vojno v Ukrajini ter zategovanjem monetarne politike stanje, ki je prevladovalo zadnjih deset let – ko so centralne banke povečevale količino denarja v obtoku, ta politika pa se je v pandemiji covida-19 še stopnjevala, in so cene stanovanjskih nepremičnin visoko rasle –, spremenilo in da bo podražitev posojil vplivala na povpraševanje po nepremičninah. V tujini se je to po njegovih besedah zgodilo bistveno hitreje, padle so tudi cene nepremičnine: “Trend se je definitivno obrnil.”

Posnetek dogodka najdete na tej povezavi.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp