Ali se cene nepremičnin končno le ustavljajo?

Občutek je, da se razmere na nepremičninskem trgu umirjajo. To nakazujejo tudi najnovejši junijski podatki Arvio o cenah stanovanj v Ljubljani.

Razlogov za morebitno ohlajanje nepremičninskega trga je več, od zviševanja obrestnih mer, strahu pred gospodarsko recesijo, do nenazadnje visokih cen nepremičnin. Slednje so po kazalnikih Banke Slovenije precenjene. Zaradi hitrega zviševanja hipotekarnih obresti, ki so se v ZDA od začetka leta podvojile, je za nekatere nepremičninske trge v svetu že slišati napovedi o popravku cen navzdol. Glavna sovražnica finančnih trgov je inflacija, ki draži posojila, s tem pa se zmanjšuje tudi moč povpraševanja po nepremičninah.

Pri nas gre bolj počasi

V Sloveniji hitrih zasukov ni pričakovati, saj se tudi Evropska centralna banka počasi odziva na rastočo inflacijo. Če bodo gospodarske razmere slabe, je najprej pričakovati upad števila transakcij, zatem pa postopno prilaganje povpraševanja in ponudbe. Velja se spomniti, kako dolgo se cene niso prilagodile razmeram na trgu v prejšnji krizi, ko trgovanje ni oživelo kar štiri ali pet let.

Počakajmo jesen

Ali se trend cen stanovanj v Ljubljani resnično spreminja, bomo videli jeseni. Gospodarska netovost je zdaj res velika, zato so ljudje vse bolj previdni. V preteklosti se je sicer že nakazovala upočasnitev cen, pa je zatem spet sledila nova rast.

Najnovejši podatki družbe Arvio, ki ima pod svojim okriljem tudi aplikacijo o sklenjenih nepremičninskih poslih Trgoskop 3, kažejo še dve zanimivi sliki slovenskega nepremičninskega trga.

Povpraševanje po stanovanjih se začne hitro zmanjševati, če je njihova kupnina višja od 300.000 evrov. Zaradi višjih cen se je sicer okrepil prodajni razred med 200.000 in 300.000 evri. Luksuzna stanovanja pa vendarle ni mogoče tako enostavno prodati, kot bi lahko sklepali glede na velik interes investitorjev, ki ji zdaj gradijo.

Razmerja glede velikosti prodanih stanovanj se ne spreminjajo veliko. Nekaj manj se proda največjih stanovanj, kar je verjetno povezano z višjimi cenami.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp