Hribi so dražji od morja

Hribi so dražji od morja

Cene stanovanj na Obali niso več na drugem mestu za Ljubljano, temveč tudi za Alpskem turističnem območjem, kaže letno poročilo GURS za leto 2020. Cene stanovanj v glavnem mestu so daleč najvišje, srednja cena stanovanja v večstanovanjski stavbi je bila lani za slabih 70 odstotkov višja kot na ravni Slovenije in se je tako že povsem približala meji 3.000 €/m2.
Precej nad slovenskim povprečjem so še cene stanovanj na Alpskem turističnem območju, ki vključuje tudi Kranjsko goro, Bled in območje Bohinjskega jezera (srednja cena stanovanja je bila tu lani 2.740 €/m2), na območju Obale s Koprom, Piranom, Portorožem, Izolo in Ankaranom pa 2.500 €/m2.
Razlike po Sloveniji so vse večje, zdaj je razmerje že trikratno. Če se bo nadaljeval trend nakupovanja nepremičnin kot naložbe ali kot nakup druge (tretje) nepremičnine, potem bomo imeli vse bolj različne nepremičninske svetove po Sloveniji.

Daleč najbolj živahen nepremičninski trg je seveda v Ljubljani. Za prodajo stanovanja se je lani največ ljudi odločilo na analitičnem območju industrijske cone Šiška (lastnika je zamenjalo dobrih 10 odstotkov vseh stanovanj), kar je verjetno povezano tudi s številnimi novogradnjami in manjšim analitičnim fondom stanovanj. Med kupci novih stanovanj v tem delu Šiške so namreč verjetno tudi lastniki bližnjih starejših stanovanj. Za pogostejšo prodajo so se lani odločili predvsem lastniki stanovanj v južnem delu Ljubljane.
Vse skupaj je bilo sicer lani po podatkih GURS v Ljubljani prodanih 2.316 stanovanj ali 2,41% odstotka vseh stanovanj.