Kaj vpliva na ceno nepremičnine?

cene nepremičnin

Kaj vpliva na ceno nepremičnine?

Kako določiti ceno nepremičnine in katere dejavnike upoštevati? Čeprav se določanje prave cene zdi preprost postopek, v resnici terja veliko znanja in poznavanje nepremičninskega trga.

Previsoke cene v oglasih namesto resničnega stanja na nepremičninskem trgu odražajo le želje posameznikov. Takšne cene v oglasih naredijo lahko več škode kot koristi. Potencialnemu kupcu dajejo občutek, da so cene zelo poskočile, čeprav niso. Nepremičnine se zdijo še bolj nedostopne. Vse skupaj povzroči nelagodje tudi pri prodajalcu. Ta namreč ne razume, zakaj nepremičnine ne proda v želenem času za želeni znesek., če so pa vse cene v oglasih podobne.

prodaja nepremičnine
Cena nepremičnine v oglasu naj bo čim bolj realna.

Katere podatke potrebujemo?

Da lahko postavimo čim boljšo ceno, moramo najprej pridobiti podatke o nepremičnini. Med te sodijo urejenost lastništva, velikost, leto izgradnje ali prenove, lokacija …). Nato iz sistemov izvlečemo podatke, ki pomagajo pri oblikovanju cene. Potrebujemo podatke o realiziranih prodajah podobnih nepremičnin. Nato preverimo oglaševane cene podobnih nepremičnin in koliko časa se nepremičnine s takšnimi cenami že oglašujejo. Koristi tudi podatek ocenjene vrednost nepremičnine po GURS. Ti podatki služijo kot osnova za postavitev cene.

Do vseh zgoraj omenjenih podatkov najlažje pridete s pomočjo Arvio PropertyIQ. Z nekaj kliki in v le nekaj minutah pridobite celotno analizo nepremičnine. Prejmete jo v obliki preglednega poročila. S tem si skrajšate čas, ki bi ga potrebovali za pridobitev vseh podatkov. Stranki lahko pomagate postaviti realno ceno nepremičnine.

Glavni dejavniki, ki vplivajo na ceno

Kako določiti ceno nepremičnine, ki bo konkurenčna na trgu? Upoštevati je treba čim več lastnosti nepremičnine, ki jo prodajamo.           

Lokacija

Kaj pomeni dobra lokacija, je odvisno od vsakega posameznika. Vpliva že to, v katerem obdobju nekdo kupuje nepremičnino. Ima majhne otroke? Je brez otrok? Morda je študent ali starejši? Odvisno je tudi od življenjskega sloga kupca. Na splošno na višjo ceno vplivajo bližina trgovin, banke, pošte, šole, dobre povezave in bližina zelenih ter rekreacijskih površin.

Velikost in razporeditev prostorov

Funkcionalnost je za kupce izjemno pomembna. Lahko gre za nepremičnino z veliko površino, a večji del zavzemajo hodniki, pri mansardnih stanovanjih pa poševnine. Po kvadraturi manjša nepremičnina ima po drugi strani lahko dobro izkoriščeno površino in nudi udobno bivanje tudi veččlanski družini. Na ceno vpliva tako ne le sama ‘kvadratura’, temveč tudi to, kaj kvadratura nudi.

Stanje nepremičnine

Bolje vzdrževana, prenovljena ali nova nepremičnina, ima višjo vrednost kot nepremičnina, ki je slabo ohranjena. Večina kupcev se ne želi ukvarjati s prenovo vseh napeljav. Niti z menjavo talnih oblog in stavbnega pohištva. Menjava kopalnice in kuhinje večini predstavlja velik strošek, ki si ga ne želi nakopati. Podobno je tudi s prenovo fasade in strehe. Vsak tak strošek je za kupca argument za nižanje cene. Urejenost podstrešja in kleti ter garaža so dodaten plus pri hišah.

Udobje

Stanovanje v večstanovanjski stavbi ima večjo vrednost, če ima balkon ali atrij, dvigalo in zagotovljen parkirni prostor. Prednost sta tudi prostorna shramba,ali klet. Vrednost hiše je večja, če je vrt velik in pravilnejše oblike ali ima teraso z nadstreškom ter nudi dovolj zasebnosti. Klet oziroma shramba, dostopnost in možnosti parkiranja vrednos še povečajo.

Urejeno lastništvo

Pomembno je, da je stanje nepremičnine urejeno v zemljiški knjigi (ZK). Če je nepremičnina obremenjena s pravicami tretjih ali recimo ni urejena etažnost, to kupce odbija. Za kupca neurejenost ZK pomeni dodaten strošek, izgubo časa in živcev z urejanjem papirologije. Poleg tega pa tudi ni zagotovila, da se vsaka zadeva lahko uspešno reši.